Úpravy 2012

15.01.2013 20:16

V roce 2012 jsme se rozhodli jet ještě jednou do Francie. Vyjížděli jsme koncem května a předtím jsem ještě provedl na pandaplánu dost podstatné úpravy - především jsem oplechoval obvodový střešní plášť Al plechem o síle 0,8 mm a přidal jsem kufr, který slouží zejména pro ukládání kempinkového nábytku, klínů, zvedáku, atd.

Ve Francii jsme strávili měsíc. Začátek byl dost zoufalý, protože při průjezdu francouzským středohořím (Massif Central) jsme chytili neuvěřitelně hrozné počasí a větracími otvory ve dveřích se nám dostala dovnitř voda, která promočila po okrajích jak matraci, tak lůžkoviny. Naštěstí jsme v Bergéracu našli kemp, kde jsme s pomocí remosky (zlatý český vynález!) a fénu všechno vysušili, dveře zajistili proti vodě a sebe tak před katastrofou.

Projeli jsme Akvitánii (údolí řeky Dordogne), skončili v Sarlat la Canéda, odkud jsme pokračovali přes Rocamadour zpět do Massif Central, vylezli na nejznámější sopku Puy de Dome, strávili týden ve vinařské oblasti kolem Beaune, nakonec přespali v campu v Dijonu a přes Mullhouse a Německo dojeli koncem první červnové dekády domů.

Poznatky: i když je náš přívěs extrémně lehký (cca 300 kg), autíčko s výkonem motoru 45 kW je na něj slabé. Naše Twingo se sice chovalo statečně, ale zejména v kopcovitém terénu Massif Central jsme místy jeli po dálnici i třicítkou (!), což bylo dost zoufalé. S tak malým teardrop trailerem se také nedá mluvit o žádném komfortu. Přívěs nám sice poskytl oproti stanu pohodlné přespání, ale nic víc. Vezli jsme sice sebou stanovou kupoli Pavillon Bologna od fy Berger, ale protože jsme prakticky nikde nezůstali více než jednu noc, rozkládali jsme ji minimálně.

Závěr: pandaplán určitě skvělý na domácí turistiku a kempování, zvláště ve spojení s přístřeškem, pod který se vejde jak přívěs, tak auto a kempinkový nábytek - máme nyní Coleman Event Shelter se zástěnami.

Pro dálkové cesty se však vyplatí buď obytné auto (i skromné, stačí skládací lůžka a kuchyňka, lépe už ovšem např. s chemickým WC), nebo přívěs (opět široká škála podle nároků na komfort).